[mk_fancy_title color=”#1e2f63″ size=”42″ font_family=”none”]

Het Nest

[/mk_fancy_title]

Waarom Bosnië & Herzegovina?

Wij kennen het land vooral van de gruwelijke verhalen en beelden uit de jaren 90. Sindsdien is er veel gebeurd om het land weer op te bouwen. Toch leven kinderen nog steeds in een verdeeld en verscheurd land. Ze groeien op in getraumatiseerde gezinnen en de leefomstandigheden zijn nog steeds beneden peil. 70% van de kinderen in Bosnië heeft te maken met geweld in de thuissituatie. Het lukt NGO’s niet of nauwelijks om overheden te overtuigen te investeren in goede initiatieven om deze kinderen te helpen.

Wat is het Nest?

Als Pax Kinderhulp Amersfoort hebben we vastgesteld dat het Nest een positief effect heeft op de jeugd in de stad Zenica. Het Nest is een inloophuis voor kinderen uit probleemgezinnen. De filosofie van het centrum is “Learning for life”. De doelgroep van het Nest bestaat uit kinderen van 6 tot 16 jaar die opgroeien in een gezinssituatie waar sprake is van meervoudige problematiek. Meestal is armoede één van de problemen. In veel gevallen is er aanvullend nog sprake van bijvoorbeeld verslavingsproblematiek, PTSS of huiselijk geweld.

Wat heeft het Nest de kinderen te bieden?

Het Nest staat 6 dagen per week open en biedt de kinderen de warmte en aandacht die ze nodig hebben. Er wordt gespeeld, geknutseld, gelachen, gepraat en geleerd. Het is een plek waar de kinderen kunnen zijn wie ze zijn en dingen kunnen leren die ze thuis en op school niet meekrijgen. Bijkomend effect is dat de kinderen die in het centrum komen, in de gaten worden gehouden. Ze staan op de radar en als ingegrepen moet worden, weten de stafleden de weg naar de instanties te vinden.

Wat kunnen wij doen?

Het Nest biedt de houvast die de kinderen nodig hebben om op te groeien tot evenwichtige volwassenen. Met elke 65 euro die wij bij elkaar brengen kan het Nest een dag langer geopend blijven voor de kinderen!